BejelentésTarka-barka szivárványok
Versek, mesék, verses mesék felnőtt fejjel!

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Keresés a honlaponHírek


Linkek 

2011. Válogatás az Irodalmi Rádió szerzőinek alkotásaiból és a pályázatainkon sikeresen szerepelt művekből.

 

 

Gólyahír

 

Ötödik alkalommal, ötödik éve jelentkezik az Irodalmi Rádió szerkesztősége antológiával. Ez főként szerzőink termékenységének, aktivitásának köszönhető. Pályázati kiírásainkra minden hónapban érkeznek értékes alkotások, melyekből egy év alatt – ahogy most is – összegyűlik legalább egy kötetre való: 51 szerzőnk különféle stílusú, témájú és formájú versét, rövidprózáját olvashatjuk a 170 oldalon.

Három fő részből áll könyvünk. Az első harminc oldalon a 2010. évi Scripti Dexter pályázat-sorozat legjobb alkotásait olvashatjuk februártól decemberig. A nyertes szerzők számára jutalmul szolgál a könyvben való szereplési lehetőség. Ezúton is gratulálunk nekik és köszönjük az írásokat!
A második, terjedelmileg legnagyobb részben korábbi pályázatainkon sikeresen szereplő műveket olvashatunk, illetve néhány új szerzőnk első hozzánk küldött írásait. Ebben a részben is folyamatosan váltják egymást a versek és a rövidprózák.
Az utolsó részben megismerhetjük az alkotókat. Itt a fénykép és rövid bemutatkozás mellett néhány szerzőtől rövid leírást is kapunk arról, hogy hogyan született az alkotás.
S hogy miért éppen a gólyahír? Jelen kötetünk a tavasz végén, májusban jelenik meg, köztudottan eddig virágzik a gólyahír is. Örömmel tárjuk a kedves olvasó elé ezt a válogatást színes csokorként.
De nemcsak kellemes tavaszi napokon ajánljuk olvasását, hanem forró nyári melegben egy fa árnyéka alatt, a borongós őszi délutánokra és fagyos téli estékre is egy meleg takaróba burkolózva. Kívánjuk, hogy teljék legalább annyi öröme új kiadványunkban, mint az eddigiekben

 

 

Irodalmi és képzőművészeti

kalendárium 2012.

 

 

 

Zsoldos-Demjén Anetta és Zsoldos

 

Árpád szerkesztők előszava


Életünk és ihletünk a COVID-19 idején - pályázat eredményhirdetés - YouTube

 

 

Zsoldos Árpád és Zsoldos Demjén Anetta

 

ELŐSZÓ

 

Boldog, Sikerekben Gazdag Új Esztendőt Kívánunk az Irodalmi Rádió minden tagjának, kalendáriumunk minden szerzőjének és olvasójának!
A régi időkben a kalendárium az emberek mindennapi életének része volt. Kezdetben csak az év napjait, az évfordulókat és az ünnepeket lajstromozta, majd tartalma folyamatosan bővült: először a mindennapokhoz kapcsolódó tanácsokkal, jóslásokkal, később olvasmányokkal, a 18-19. századra pedig már az irodalmi művek is hangsúlyos szerephez jutottak benne. Ez a hasznos és szórakoztató kiadvány korában méltán volt népszerű, mára azonban az információs csatornák kibővülése háttérbe szorította.
Az Irodalmi Rádió idén célul tűzte ki, hogy megújítja és aktualizálja a kalendárium műfaját és megörvendezteti szerzőit és olvasóit egy új típusú, különleges kiadvánnyal. Szépirodalmi antológiáink között rendhagyónak számít nemcsak külalakjában, hanem belső megjelenésében, tartalmában is; most először kerültek be a versek, prózák közé nem illusztrációként, hanem önálló alkotásként megjelenő fotók, festmények, grafikák, rézkarcok is.
A válogatás két ütemből állt: az első körben a szerzők maguk választhatták ki, hogy az év mely napjára szánják alkotásukat; a második körben pedig a megmaradt naptári napokra szerkesztőségünk válogatott az elmúlt évek sikeresen szerepelt pályamunkáiból (2008–2011).
A megjelenő művek nagy része kapcsolódik ahhoz a naphoz, amelyen szerepel. Az ünnepekhez, jeles napokhoz, illetve az adott évszakhoz tartozó tematikus írások mellett előfordul, hogy a szerző születésnapján vagy névnapján találjuk meg művét, de az is gyakori, hogy az alkotó kedveskedik egyik hozzátartozójának.
Kiadványunk naptári jellege abból adódik, hogy az oldalszámozást felváltja a dátum, ami mellett névnapok is szerepelnek. Majdnem minden nap található egy-egy sor arról, hogy aznap mely klasszikus író vagy költő születésének, illetve halálának évfordulójára emlékezhetünk. Itt kiemeltük a számunkra legfontosabbnak tartott ünnepeket, emléknapokat, világnapokat, akciónapokat is.
Klasszikusokkal kapcsolatos kerek évfordulókkal sok esetben találkozhatunk, ezeket külön jelöltük is. Közöttük is kivételesnek számít Madách Imre Az ember tragédiája c. műve megjelenésének 150. évfordulója (január 12.) és József Attila halálának 75. évfordulója (december 3.), amikor maguk a klasszikusok szólalnak meg egy-egy alkotás erejéig.
Bízunk benne, hogy az Ön számára is hasznos és szórakoztató lesz kiadványunk. Legyen olyan ez az éve, amilyennek szeretné!

 

 

Jubileumi kötet. 10 éves az

Irodalmi Rádió

 

 

Zsoldos Árpád szerkesztő előszava.

 

Egy tíz évre visszatekintő jubileumi kiadvány előszavában talán valamiféle összegzésnek kellene szerepelnie kiemelve az elért eredményeket, megjelent kiadványokat, sikeresen lebonyolított rendezvényeket. Ezt azonban most kihagyjuk, hiszen aki kíváncsi a fent említett, s további adatokra, emlékekre, az megtalálja rádiónk weboldalán.

Helyette legyen ez az oldal egyrészt a köszönetnyilvánítás helye. Mindenkinek köszönöm az elmúlt 10 évet, akik hozzátettek bármennyit is kezdeményezésünk megvalósításához, illetve azoknak, akik ebben a pillanatban valamennyire is magukénak érzik az Irodalmi Rádiót.

Tíz éve tiszta lappal, tervek nélkül, csupán kedvtelésből indultunk, s mára több ezernyi teleírt papírt, könyvet, weboldalt hagytunk már magunk mögött, nem beszélve a hangban és képben megörökített pillanatokról. A szó elszáll, írás megmarad tételét ezzel sikerült – egy kis időre legalább is – megdöntenünk, hiszen nálunk az esetek nagy részében a szó is megmarad.

Olyan a mi történetünk, mint amikor egy író az üres papír fölé hajol és cél nélkül, csupán az alkotás öröméért kezd írni. Majd előbb-utóbb mellé szegődik az ihlet, jönnek az ötletek, s végül valami szép lesz a végeredmény.

Jelen pillanatban itt tartunk, a végtelen idő ezen szegmensében, s bízunk benne, hogy a mi sztorinknak nincs még vége, s kellemes pillanatokat sikerül szerezni olvasóinknak, hallgatóinknak a közzétett alkotásokkal, s szerzőinknek is az együtt töltött percekkel.

A következő oldalakon sok szerzőnkkel és egy-két alkotásukkal ismerkedhetünk meg. Nincs lehetőségünk bemutatni minden tagunkat, de egy szép szeletét elolvashatjuk a hozzánk érkező alkotásoknak. A legtöbb munka most is a korábbi pályázatainkon sikeresen szerepeltek közül került be a válogatásba, mindemellett új szerzők új műveinek bemutatására is sor kerül

A szerzők névmutatóját, bemutatkozását és a kötet tartalomjegyzékét egybegyúrtuk, a nyolcadiktól a huszonnegyedik oldalig találhatjuk meg ezt a részt. Itt a fényképek és a bemutatkozásokból kiragadott fontosabb mondatok mellett megjelöltük, hogy a könyvben  hányadik oldaltól kezdődnek, ill. a hangzó mellékleten (CD) hányadik felvételtől kezdődnek az adott szerző művei.

Az alkotásokat nem állítottuk semmilyen sorrendbe, ennek következtében műről műre ne várjunk következetességet, adjuk meg minden szerzőnek a tiszta lap lehetőségét, hiszen minden oldalon más-más világ mutatkozik be nekünk. Így lesz izgalmas, változatos a versek és rövidprózák halmaza. A könyv 2012-ben jelent meg.

 

Kapaszkodunk egymásba!

 

 

Zsoldos Árpád szerkesztő

 

Egy kis játékkal kezdem 2014. évi antológiánkat, ami első ránézésre talán egy zavaros versnek tűnhet. Azonban ha megosztom veled hogy ennek a versnek minden egyes sora megtalálható még egyszer valahol a kötetben, saját közegében, saját sorai mellett, akkor válik valóban játékká az egész. Kapaszkodjunk egymásba Maya Hall szerzőnk Támasz című versének egyik sora, ami akár egy közösség mottója is lehetne. A magánéletben és a munkában is csak úgy lehetünk boldogok és elégedettek, ha sikerül kapaszkodókat, társakat találnunk, akikkel együtt elérhetjük a kitűzött célokat.Egyedül nagyon nehéz boldogulni, ezért sokszor szükségünk van fogódzókra, segítségre. Egy irodalmi alkotás is csak úgy lehet egész, ha a szavakat, mondatokat, érzéseket úgy építjük föl, hogy azok kapaszkodjanak egymásba, egymásnak adjanak érzelmet, a mondanivalónak lényeget. Ahogy a játékos kezdő versben egyes sorok között feszültség van, valahogy nem odaillőnek találjuk őket, úgy az életünkben is vannak feszültségek, nem odaillő szavak, mondatok, cselekedetek.Legtöbbször, ha nem túl súlyosak és visszafordíthatatlanok, ezekből tanulunk. Az Irodalmi Rádiónál is szükségünk van arra, hogy elolvassuk a másik alkotását, hiszen abból is tanulunk, épülünk. Így van szükségünk egymásra, így kapaszkodhatunk egymásba nap mint nap. Fedezd fel magad is a következő oldalakon ennek a kedves függésnek a pillanatait.

 

A könyv CD lemezről is

meghallgatható.


 

Bűvölő 3-eredmény

 

Fodor Domonka:Álomlovas

Gáthy Emőke:Nyúlék

Hrubák Axel: Mint a szél

Kakucsi Erzsébet: Búcsú

Kozma Barnáné:Múltad a jelenben

Mészáros Ildikó: A szabadság tüze

Tulok Teréz:Tavaszváró

Varga Borbála: Háztető

 

Zsoldos Árpád főszerkesztő

 

2014. december 8.

 


 

Zsoldos-Demjén Anetta, és Zsoldos Árpád, a

 

miskolci Irodalmi Rádió munkatársai, és

 

szerkesztői.


 

A könyv előszava

 

Vannak olyan közös társadalmi problémáink, amelyek mindenkit érintenek, így nem mehetünk el szó nélkül mellettük. Ezért alkotóinkat is megkérdezzük, hogyan látják a témát, hiszen a művész mindig meg tud mutatni új perspektívákat is. Ennek a sorozatunknak az első része 2018-ban jelent meg Ne háborúzz! címmel, amikor a háborúk szörnyűségeit és következményeit foglaltuk össze szépirodalmi alkotások formájában. Jelen kötetünkben a természetvédelem ügye mellé állunk, ahol alkotóink egyrészt megjelenítik teremtett világunk csodáit, szépségeit, valamint felhívják figyelmünket hibáinkra, a természet ellen elkövetett bűneinkre is. Íróink és költőink nemcsak az ember szemszögéből közelítenek, hanem víziókat is felvázolnak a távoli jövőből, amikor már lehet, hogy nemcsak húsból és vérből épül fel a legintelligensebb lény, hanem androidok vagy robotok leszünk; s megszólalnak kötetünkben az állatok, növények is, valahol komoly kéréseket intézve, másutt pedig humoros közegbe építve mondanivalójukat. Kellemes olvasást kívánnak a szerkesztők: Zsoldos Árpád és Adrienn.

 

A könyv 2021. június 29.-én jelent meg.

Üzenetküldés
A látottakkal kapcsolatban kérlek írd meg a véleményedet! Köszönöm.

E-mail címed:
Szöveg:

Képgaléria
Üzenőfal


Név:

Üzenet:SzavazásIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!