BejelentésTarka-barka szivárványok
Versek, mesék, verses mesék felnőtt fejjel!

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


 

 

Tollforgatók

 

Alvad a tej

 

Kedves gyerekek, tisztelt olvasók!

 

Három zalai tollforgató fogott össze, hogy együtt, egy kiadványban mutassák be a gyerekeknek szóló írásaikat. A kötetet a nagykanizsai Takács László Irodalmi Kör jelentette meg. Számos nagykanizsai, valamint budapesti és németországi támogató jóvoltából látott napvilágot Bicsák Erzsébet, Erdős Attila és Tulok Teréz közös kötete. A szerzők versei a Zalai Hírlap hasábjain is eljutottak már az olvasókhoz. Mindhárom alkotó rendelkezik önálló, verses gyűjteménnyel is. Bicsák Erzsébet Unokamesék, Tulok Teréz Gyermekszemmel-Felnőttfejjel, Erdős Attila Rímfaragott mesék címmel jegyez az ifjabb korosztálynak szóló könyvet. Ezúttal Mányoki Zoltán szerkesztésében mutatnak be egy csokorra valót korábbi költeményeikből, és kisebb írásműveikből. A Tarka-barka szivárványok kötetcím maga is kifejezi, eltérő alkotói világlátás került egymás mellé, hogy megmutassa ki-ki hogyan kanyarodik vissza a gyermeki látásmódhoz. Tulok Teréz nyitja a sort:

Csalántól nő begye, hasa,

Tityeg-totyog ez a kacsa.

A versek ismét a szerzőre jellemző játékosságot, humort, dallamosságot villantják meg. A ritmusból gyerekajkakra való mondókák kerekednek ki, könnyen megjegyezhetők amellett, hogy az állatok kaleidoszkópjában is segítenek eligazodni a kicsiknek. Bicsák Erzsébet sajátos lírai formanyelvvel rendelkezik:,,Mi fán terem az olvasás? Olyan mint a hóolvadás? Esetleg a tejalvadás? Úgy hallottam, nagyon csodás..." Végül Erdős Attila a tőle megszokott magas hőfokú érzelmi töltéssel egészíti ki kollégáit:Úgy szeretnék újra gyermek lenni! Felnőtt éveimet tűzbe vetni! Ugye milyen sokan vagyunk így ezzel?

 

Arany-Horváth Zsuzsa

 

Zalai Hírlap 2011. június 23.

 

 

 

 

Előszó a Tarka-barka szivárványok

 

című verseskötethez

 

Gyermekversek, és mesék írására csakis olyan szerzők képesek, akik felnőttként is magukkal hordozzák a volt gyermekkor édes álmait! Még azonosulni tudnak a gyermeki gondolatokkal,és azt leírva újra színes gyermekvilágot teremtenek maguk köré-gyermekeink nem kis örömére.

A leírt kis történetek ugyan egyetlen korcsoporthoz szólnak, a gyerekekhez, de mégis minden olvasóhoz,  hogy meghatározott célirányt mutassanak az ifjúság, - és azok elkötelezett nevelői számára.

A szerzők oly finom érzéssel keltik életre, és szólaltatnak meg tárgyakat; vad és háziállatokat, mesebeli figurákat, hogy azokkal jó és rossz - ismert tulajdonságukkal a korhatár nélküli olvasó is azonosulni tud.

Bicsák Erzsébet nagykanizsai író a mesetörténetekben fellelhető gyermekverseket unokáinak írta. Tartalmuk lenyűgöző. A mindig szeretni tudó édesanya és nagymama versekben örökítette meg az első gyermeki lépés, az írás és olvasás kellemes pillanatait-kiváló anyai és pedagógusi rálátásból. A kedves versikékben elevenednek állatok, az évszakok, és a felejthetetlen reggelek; - majd a ,,Hála"című rövid, de tartalmas gondolatával köszönetet mond annak, Aki számára e belső lelki örömöt is megadta. A gazdag érzelmi tartalommal átitatott versek- ékkövei e kiadványnak.

Erdős Attila, bár kora szerint nyugdíjas, mégis gyermeklelkű költő, íróember, akinek írásaiban verseiben az emberi élet-értelem keresésének helyes útvonala minduntalan kirajzolódik. Megjelent gyermekversei és meséi bár kalandos életüket élik,mégis mindannyian tudják, honnan jönnek, és hová tartanak. Mint azt a szerző egész életében bizonyította, mert csak így van értelme. És ez a csodálatos mesevilággal alkotott rejtély a legnagyobb örökség, a jövő záloga, hagyaték a gyermekeink számára.

Szerzőnk néhány gyermekverse szándékosan eltérő, más stílusban íródott, hogy üzenet legyen az ifjúság számára az Édesanya- és a magyar haza szeretete, és az időskor mindenkori tisztelete.

Életében játékos, humoros ember, aki fantáziadús írásaival hívta magára az olvasók megtisztelő figyelmét.

Tulok Teréz az ezredforduló idején kapcsolódott a zalai írók, költők nagykanizsai alkotók köréhez, bár korábban is számtalan gyermekverssel büszkélkedhetett.

Zalai irodalmi életben betöltött pályája gyermekversek és limerickek kiváló, elismert alkotója. Gyermekrendezvények, és a nyugdíjas korúak gyakori-meghívott, fellépő vendége. Írásai napi lapokban és irodalmi folyóiratokban gyakran olvashatók.

E könyv népszerű szerzői sosem arra törekedtek, hogy munkájukkal elismerést szerezzenek! Szerénységük élet hajóján külön vizeken vívták ki elismertségüket...

Két szerző korábbi munkásságát ismerve a budapesti ,,Cserhát Irodalmi Kör" tagjaként-a magyar kultúra terjesztéséért vehették át a ,,Kitüntetett Író", ,,Art-díj" és ,,Arany Nívódíj" elismerő oklevelüket.

 

Mányoki Zoltán

 

  

Zalai Hírlap 2006. október 27.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!