BejelentésTarka-barka szivárványok
Versek, mesék, verses mesék felnőtt fejjel!

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


 

 

 

Jókedv és derű

 

 

 

ÍRÁSAI JÓKEDVBŐL,  DERŰBŐL

 

 

SZÜLETNEK

 

 

Látogatóban Tulok Teréz

zalaszabari

verselőnél, akiből könnyen

röppennek a sorok.

 

 

Zalaszabar


Talán álomtörténetnek is tűnhet mindaz, ami Tulok Teréz életét mostanság megélénkíti. A zalaszabari egykori iskolaépületben surrogó varrógéphang kíséri egész napját, rutinosan rakja egymás után a gép alá a szövetet. Fejében ezernyi gondolat cikáz, s meglehet, mire vége a műszaknak, már egy ritmikával felöltöztetett újabb vers is gyarapítja megszámlálhatatlan költeményeinek sorát. Teréz még általános iskolában érzett rá a könnyed, játékos verselés ízére, a ritmusok lendületére,melyek viszik előre a sorok dallamát, szövegének hangulatát.

Nagykanizsán tanulta ki a varrónői szakmát, s igen előnyösnek tartja, hogy falujában, helyben dolgozhat. 

 

Játék a szavakkal

 

Valósággal megszállotja a szavak játékának.

Csavarja, tekeri, forgatja őket. Könnyedén ide-oda terelgeti a mássalhangzókat, s máris új fogalom áll előttünk. A nyelvi leleményességét egy rejtvényújság által pallérozza, rendszeres levelezője, és megfejtője e lap feladványainak, amely, viszonzásként nem méri szűkmarkúan a köszönő sorokat. Mindez bizonyára hozzájárult ahhoz, hogy Teréz bármire is gondol, abból előbb-utóbb vers születik. -Hamar kiröppennek belőlem a sorok-mondja mosolyogva. Így gyarapodott gondosan összefűzött gyűjteménye az idők során, melyet fellapozva, s egy-két sorát felolvasva mindegyikhez fűz valami emléket. Az egyik az iskolai pedagógusnapra készült, a másik az óvodások jelmezéhez pár soros kedvesség, aminek nagyon örültek a gyerekek. Azt mondja, vidám a természete, derűs a hangulata. Sokáig a maga kedvtelésére írogatott, nem őrizte meg ezeket, s talán három-négy éve a verselés tölti ki szabadidejét. De ez így nem is pontos, hiszen ha a ház körüli telken éppen kukoricát kapál,akkor is ott lapul a ceruza és a papír a zsebében, kéznél legyen. Sose lehet tudni, mikor jut az eszébe az embernek valami.

Természetesen foglalkoztatta a gondolat, hogy verseit az ő szavával élve, ,,bevizsgáltassa".

 

 

Gyermekverseket is ír

 

Elhatározásához lendületet adott a keszthelyi Goldmark művelődési központ által meghirdetett bordal-verseny, ahol Teréz az intézmény különdíját nyerte el. Kapcsolatba került Laczkó András irodalmárral,aki a gyermekversek felé terelgette ambícióit, de mentorai közt tartja számon Borbás Györgyöt is. A legtöbb verset Petőfi Sándortól ismeri, de szívesen elmélyül Nagy László, Weöres Sándor költészetében is. A gyerekek közel állnak hozzá, hiszen eredetileg óvónőnek készült, ám nem valósulhatott meg ez az álma. Most versei által kerül közel a kicsikhez, élvezettel hallgatja őket, ahogy megelevenítik gondolatait.

 

 

Sorai nyomtatásban

 

Annak, hogy most különös figyelem fordult Teréz versírói tevékenysége felé, az az oka, hogy nevezett az Alterra svájci-magyar kiadó pályázatára. A kiadó háromkötetes milleniumi antológiát jelentet meg, az első kettőt szombaton vehettük át Budapesten. Az Antológia 2000. kötetben a Karácsony című versem szerepel, a Lélekmélyből felzengő összeállításban pedig a Téli Balaton. A harmadikban a keszthelyi fesztiválra írt bordalom szerepel majd-s máris mondja a kezdő sorokat:Hajdanában- danában én is jártam Zalában...

Sokat jelent számára hogy nyomtatásban látja verseit. Kicsit jóvátételt érez korábban ért hátrányai miatt, s bizonyságot, hogy ezzel is érdemes foglalkoznia. Gyermekversei ugyanezen kiadónál várnak sorsukra, közülük néhányat a kanizsai zeneiskola igazgatója is elvitt megzenésítésre.

 

 

Sinkovics Eta

 

Zalai Hírlap

 

2000. október  28.

 

 

cj6699.tumblr.com - Tumbex

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!