BejelentésTarka-barka szivárványok
Versek, verses mesék felnőtt fejjel!

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

 

 

 

Jókedv és derű

 

 

 

 

ÍRÁSAI JÓKEDVBŐL, DERŰBŐL

 

SZÜLETNEK

 

 

Látogatóban Tulok Teréz zalaszabari

verselőnél, akiből könnyen

röppennek a sorok.

 

 

Zalaszabar

 

 

Talán álomtörténetnek is tűnhet mindaz, ami Tulok Teréz életét mostanság megélénkíti. A zalaszabari egykori iskolaépületben surrogó varrógéphang kíséri egész napját, rutinosan rakja egymás után a gép alá a szövetet. Fejében ezernyi gondolat cikáz, s meglehet, mire vége a műszaknak, már egy ritmikával felöltöztetett újabb vers is gyarapítja megszámlálhatatlan költeményeinek sorát. Teréz még általános iskolában érzett rá a könnyed, játékos verselés ízére, a ritmusok lendületére,melyek viszik előre a sorok dallamát, szövegének hangulatát. Nagykanizsán tanulta ki a varrónői szakmát, s igen előnyösnek tartja, hogy falujában, helyben dolgozhat. 

 

Játék a szavakkal

 

Valósággal megszállotja a szavak játékának. Csavarja, tekeri, forgatja őket. Könnyedén ide-oda terelgeti a mássalhangzókat, s máris új fogalom áll előttünk. A nyelvi leleményességét egy rejtvényújság által pallérozza, rendszeres levelezője, és megfejtője e lap feladványainak, amely, viszonzásként nem méri szűkmarkúan a köszönő sorokat. Mindez bizonyára hozzájárult ahhoz, hogy Teréz bármire is gondol, abból előbb-utóbb vers születik. -Hamar kiröppennek belőlem a sorok-mondja mosolyogva. Így gyarapodott gondosan összefűzött gyűjteménye az idők során, melyet fellapozva, s egy-két sorát felolvasva mindegyikhez fűz valami emléket. Az egyik az iskolai pedagógusnapra készült, a másik az óvodások jelmezéhez pár soros kedvesség, aminek nagyon örültek a gyerekek. Azt mondja, vidám a természete, derűs a hangulata. Sokáig a maga kedvtelésére írogatott, nem őrizte meg ezeket, s talán három-négy éve a verselés tölti ki szabadidejét. De ez így nem is pontos, hiszen ha a ház körüli telken éppen kukoricát kapál,akkor is ott lapul a ceruza és a papír a zsebében, kéznél legyen. Sose lehet tudni, mikor jut az eszébe az embernek valami.Természetesen foglalkoztatta a gondolat, hogy verseit az ő szavával élve, ,,bevizsgáltassa".

 

Gyermekverseket is ír

 

Elhatározásához lendületet adott a keszthelyi Goldmark művelődési központ által meghirdetett bordal-verseny, ahol Teréz az intézmény különdíját nyerte el. Kapcsolatba került Laczkó András irodalmárral,aki a gyermekversek felé terelgette ambícióit, de mentorai közt tartja számon Borbás Györgyöt is. A legtöbb verset Petőfi Sándortól ismeri, de szívesen elmélyül Nagy László, Weöres Sándor költészetében is. A gyerekek közel állnak hozzá, hiszen eredetileg óvónőnek készült, ám nem valósulhatott meg ez az álma. Most versei által kerül közel a kicsikhez, élvezettel hallgatja őket, ahogy megelevenítik gondolatait.

 

Sorai nyomtatásban

 

Annak, hogy most különös figyelem fordult Teréz versírói tevékenysége felé, az az oka, hogy nevezett az Alterra svájci-magyar kiadó pályázatára. A kiadó háromkötetes milleniumi antológiát jelentet meg, az első kettőt szombaton vehettük át Budapesten. Az Antológia 2000. kötetben a Karácsony című versem szerepel, a Lélekmélyből felzengő összeállításban pedig a Téli Balaton. A harmadikban a keszthelyi fesztiválra írt bordalom szerepel majd-s máris mondja a kezdő sorokat:Hajdanában- danában én is jártam Zalában...

Sokat jelent számára hogy nyomtatásban látja verseit. Kicsit jóvátételt érez korábban ért hátrányai miatt, s bizonyságot, hogy ezzel is érdemes foglalkoznia. Gyermekversei ugyanezen kiadónál várnak sorsukra, közülük néhányat a kanizsai zeneiskola igazgatója is elvitt megzenésítésre.

 

 

Sinkovics Eta

 

Zalai Hírlap

 

2000. október  28.

 

 

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!