BejelentésTARKABARKA SZIVÁRVÁNYOK
Vers és mesevilág

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

 

Tollforgatók

 

Alvad a tej

 

Kedves gyerekek, tisztelt olvasók!

 

Három zalai tollforgató fogott össze, hogy együtt, egy kiadványban mutassák be a gyerekeknek szóló írásaikat. A kötetet a nagykanizsai Takács László Irodalmi Kör jelentette meg. Számos nagykanizsai, valamint budapesti és németországi támogató jóvoltából látott napvilágot Bicsák Erzsébet, Erdős Attila és Tulok Teréz közös kötete. A szerzők versei a Zalai Hírlap hasábjain is eljutottak már az olvasókhoz. Mindhárom alkotó rendelkezik önálló, verses gyűjteménnyel is. Bicsák Erzsébet Unokamesék, Tulok Teréz Gyermekszemmel-Felnőttfejjel, Erdős Attila Rímfaragott mesék címmel jegyez az ifjabb korosztálynak szóló könyvet. Ezúttal Mányoki Zoltán szerkesztésében mutatnak be egy csokorra valót korábbi költeményeikből, és kisebb írásműveikből. A Tarka-barka szivárványok kötetcím maga is kifejezi, eltérő alkotói világlátás került egymás mellé, hogy megmutassa ki-ki hogyan kanyarodik vissza a gyermeki látásmódhoz. Tulok Teréz nyitja a sort:

Csalántól nő begye, hasa,

Tityeg-totyog ez a kacsa.

A versek ismét a szerzőre jellemző játékosságot, humort, dallamosságot villantják meg. A ritmusból gyerekajkakra való mondókák kerekednek ki, könnyen megjegyezhetők amellett, hogy az állatok kaleidoszkópjában is segítenek eligazodni a kicsiknek. Bicsák Erzsébet sajátos lírai formanyelvvel rendelkezik:,,Mi fán terem az olvasás? Olyan mint a hóolvadás? Esetleg a tejalvadás? Úgy hallottam, nagyon csodás..." Végül Erdős Attila a tőle megszokott magas hőfokú érzelmi töltéssel egészíti ki kollégáit:Úgy szeretnék újra gyermek lenni! Felnőtt éveimet tűzbe vetni! Ugye milyen sokan vagyunk így ezzel?

 

Arany-Horváth Zsuzsa

 

Zalai Hírlap 2011. június 23.

 

 

Előszó a Tarka-barka szivárványok című verseskötethez

 

Gyermekversek, és mesék írására csakis olyan szerzők képesek, akik felnőttként is magukkal hordozzák a volt gyermekkor édes álmait! Még azonosulni tudnak a gyermeki gondolatokkal,és azt leírva újra színes gyermekvilágot teremtenek maguk köré-gyermekeink nem kis örömére.

A leírt kis történetek ugyan egyetlen korcsoporthoz szólnak, a gyerekekhez, de mégis minden olvasóhoz,  hogy meghatározott célirányt mutassanak az ifjúság, - és azok elkötelezett nevelői számára.

A szerzők oly finom érzéssel keltik életre, és szólaltatnak meg tárgyakat; vad és háziállatokat, mesebeli figurákat, hogy azokkal jó és rossz - ismert tulajdonságukkal a korhatár nélküli olvasó is azonosulni tud.

Bicsák Erzsébet nagykanizsai író a mesetörténetekben fellelhető gyermekverseket unokáinak írta. Tartalmuk lenyűgöző. A mindig szeretni tudó édesanya és nagymama versekben örökítette meg az első gyermeki lépés, az írás és olvasás kellemes pillanatait-kiváló anyai és pedagógusi rálátásból. A kedves versikékben elevenednek állatok, az évszakok, és a felejthetetlen reggelek; - majd a ,,Hála"című rövid, de tartalmas gondolatával köszönetet mond annak, Aki számára e belső lelki örömöt is megadta. A gazdag érzelmi tartalommal átitatott versek- ékkövei e kiadványnak.

Erdős Attila, bár kora szerint nyugdíjas, mégis gyermeklelkű költő, íróember, akinek írásaiban verseiben az emberi élet-értelem keresésének helyes útvonala minduntalan kirajzolódik. Megjelent gyermekversei és meséi bár kalandos életüket élik,mégis mindannyian tudják, honnan jönnek, és hová tartanak. Mint azt a szerző egész életében bizonyította, mert csak így van értelme. És ez a csodálatos mesevilággal alkotott rejtély a legnagyobb örökség, a jövő záloga, hagyaték a gyermekeink számára.

Szerzőnk néhány gyermekverse szándékosan eltérő, más stílusban íródott, hogy üzenet legyen az ifjúság számára az Édesanya- és a magyar haza szeretete, és az időskor mindenkori tisztelete.

Életében játékos, humoros ember, aki fantáziadús írásaival hívta magára az olvasók megtisztelő figyelmét.

Tulok Teréz az ezredforduló idején kapcsolódott a zalai írók, költők nagykanizsai alkotók köréhez, bár korábban is számtalan gyermekverssel büszkélkedhetett.

Zalai irodalmi életben betöltött pályája gyermekversek és limerickek kiváló, elismert alkotója. Gyermekrendezvények, és a nyugdíjas korúak gyakori-meghívott, fellépő vendége. Írásai napi lapokban és irodalmi folyóiratokban gyakran olvashatók.

E könyv népszerű szerzői sosem arra törekedtek, hogy munkájukkal elismerést szerezzenek! Szerénységük élet hajóján külön vizeken vívták ki elismertségüket...

Két szerző korábbi munkásságát ismerve a budapesti ,,Cserhát Irodalmi Kör" tagjaként-a magyar kultúra terjesztéséért vehették át a ,,Kitüntetett Író"-,,Art-díj" és ,,Arany Nívódíj" elismerő oklevelüket.

 

Mányoki Zoltán 

Zalai Hírlap 2006. október 27.

 

 

Animált fotó
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!